3377 Uproot Rotterdam, 2016

: Wouter de Wit

Commissioned by CBK, BKOR

Event: 01/06/2016 - 21/08/2016

Locatie: Museumpark

Uproot Rotterdam
Pop-up beeldenpark, Museumpark
1 juni – 21 augustus 2016
Toegang gratis, 24 uur per dag, 7 dagen per week.
Opening: 1 juni 2016, tickets

Deze zomer is Rotterdam even één park rijker, een pop-up beeldenpark wel te verstaan. In Uproot Rotterdam komt een groep kunstwerken uit de stad een zomer lang bij elkaar: het beeldenpark vertelt het verhaal over het uitzonderlijke ‘post-bombardement’-kunstbeleid van de gemeente Rotterdam. Op woensdag 1 juni wordt het beeldenpark geopend in het Museumpark.

Uproot Rotterdam is een project van Studio Makkink & Bey, en bestaat uit kunstwerken die tijdens de wederopbouw in de stad werden geplaatst. Ze werden speciaal voor Uproot Rotterdam als het ware ‘ontworteld’ uit hun buurten en wijken en zijn niet alleen typerend voor het Rotterdamse straatbeeld maar laten ook zien welke rol de beeldende kunst speelde tijdens de wederopbouw. Het beeldenpark toont een chronologische ordening van de beelden, beginnend in 1940 tot nu; zo kunnen bezoekers een wandeling door Rotterdam maken en het verhaal van de wederopbouw en de kunst beleven. Uproot Rotterdam bevindt zich naast Museum Boijmans Van Beuningen, en tegenover de entree van Het Nieuwe Instituut. Uproot Rotterdam vindt plaats van 1 juni t/m 21 augustus. Het beeldenpark is in die periode vrij toegankelijk, 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Programma
Tijdens Uproot Rotterdam worden er gratis rondleidingen aangeboden. Ook wordt er ter plekke gewerkt aan een nieuw kunstwerk, een project van beeldend kunstenaars David Bade en Tirzo Martha, in samenwerking met de Kunsthal.

Studio Makkink & Bey
CBK Rotterdam vroeg Studio Makkink & Bey om het pop-up beeldenpark te ontwikkelen en vorm te geven. Studio Makkink & Bey werd in 2002 opgericht door architect Rianne Makkink en ontwerper Jurgen Bey. Studio Makkink & Bey houdt zich bezig met de verschillende domeinen binnen de toegepaste kunst, waaronder de vormgeving van de openbare ruimte, productontwerp, architectuur en  tentoonstellingsontwerp.

BKOR en Sculpture International Rotterdam
De CBK Rotterdam programma’s BKOR en Sculpture International Rotterdam werken intensief samen om de publieke ruimte van Rotterdam te versterken en te vernieuwen. Ze organiseren verschillende projecten, publicaties én de Z-Files, waarmee de bijzondere collectie kunstwerken in de openbare ruimte van Rotterdam en actuele ontwikkelingen in de stad onder de aandacht worden gebracht.

De Parade
De Parade strijkt van 23 juni t/m 3 juli neer op het Museumpark; Uproot Rotterdam is in deze periode uitsluitend te bekijken vanaf de Parade. Tijdens de Parade is de toegang tot het Museumpark tot 16:00 uur gratis, daarna is het nodig een terreinkaart te kopen (á € 7,50).

Colofon
Pop-up beeldenpark Uproot Rotterdam is een project van Studio Makkink & Bey, in opdracht van BKOR en Sculpture International Rotterdam (programma’s van CBK Rotterdam). Uproot Rotterdam wordt georganiseerd in het kader van CBK Rotterdam Viert Kunst en de Stad,en is onderdeel van Rotterdam viert de stad! Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam. Productie: BKOR (CBK Rotterdam) en Joost Maaskant, Stichting De Loodsen