words

3259 Schouwburg Kunstmin Dordrecht, 2014

Add to StudioScape

Gemeente Dordrecht, Schouwburg Kunstmin, ism Greiner van Goor Huijten Architecten

At the opening of the theater in 1884, a newspaper wrote that: 'A theater should be the equivalent of a woman in full dress'. Studio Makkink & Bey sought out to capture this sense of style in the form and material expression of the design. The historic building with the exterior by architect J. Verheul and interior by S. Ravesteyn with its many style quotes can be seen as a tribute to cultural heritage of other times. Studio Makkink & Bey built the design as a whole up from the floor is to keep away from the theatrical nature of the foyer, stairs and ceilings with Van Ravesteyn's baroque elements. Soft colors and materials and repetition of shapes and colors give the foyers a calm appearance. Pixelated color accents made of light colored carpet tiles are grouped around the ornaments by Van Ravesteyn. A lockable and replaceable box office is placed in the entrance, which only is staffed and opens at the time of ticketing. When visitors hang their coats in the blue wardrobe, the visual impressions of their day are neutralized by the monochrome space. Students of the Da Vinci College and construction workers of Zuid-Holland Zuid made chairs and tables that were designed by Studio Makkink & Bey.

NL

Bij de opening van de schouwburg in 1884 stond in de krant: een schouwburgzaal moet men zien als een schone vrouw in de omgeving welke haar past en in vol toilet. Dit gevoel voor stijl heeft Studio Makkink & Bey vast willen leggen in de vorm en materiaaluitdrukking van het ontwerp. Het historische gebouw met het exterieur van architect J. Verheul en het interieur S. van Ravesteyn met zijn vele stijlcitaten kan gezien worden als een eerbetoon aan cultureel erfgoed uit andere tijden. Studio Makkink & Bey bouwde het ontwerp als geheel vanuit de vloer op en laat het theatrale karakter van de foyer, trappen en plafonds met daarop barokke bouwelementen van Van Ravesteyn, met rust. Zacht kleur- en materiaalgebruik en herhaling van vormen en kleuren geven de foyers een kalme uitstraling. Rondom de ornamenten van Van Ravesteyn liggen gepixelde kleuraccenten van lichtgekleurde tapijttegels. In de entree werd een afsluitbaar en vervangbaar kassablok geplaatst, die alleen open en bemand is op het moment van kaartverkoop. Als bezoekers hun jas ophangen in de blauwe garderobe worden hun visuele indrukken eerst door het blauw geneutraliseerd. Leerlingen van het Da Vinci College maakten samen met bouwmensen Zuid-Holland Zuid stoelen en tafels, naar ontwerp van Studio Makkink & Bey.

tags